UV-filtre i sædvæske - Center for Hormonforstyrrende Stoffer

Gå til indhold

Hoved menu:

Hvad laver vi ? > Projekter
 
 

Er der UV-filtre i sædvæske?

Projektleder
Hanne Frederiksen, kemiker og seniorforsker ved Afdeling for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet
UV-filtre, der blandt andet benyttes i solcreme og kosmetik, kan påvirke mandens sædceller. Det er vist i laboratorieforsøg, hvor UV-filtre, som eksempelvis benzophenon-3, får sædceller til at svømme anderledes. Det sker fordi UV-filtrene virker som det kvindelige hormon progesteron.

I det aktuelle projekt vil forskere ved Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion måle, hvorvidt UV-filtre er til stede i den væske, sædceller svømmer rundt i normalt – sædvæsken. Vi kommer dermed et skridt nærmere en vurdering af, om UV-filtrenes hormonforstyrrende egenskaber er et reelt problem for sædcellernes evne til at befrugte det kvindelige æg.

I projektet måles følgende 9 UV-filtre i sædvæske fra i alt 100 mænd: Benzophenon (BP), benzophenon-1 (BP-1), benzophenon-2 (BP-2), benzophenon-3 (BP-3), 5-chloro-2-hydroxybenzophenone (BP-7), 5-cholro-2-hydroxybenzophenone (4-HBP), 5-chloro-2-hydroxybenzophenone (4-MBP), 5-chloro-2-hydroxybenzophenone (4-MBC) og 5-chloro-2-hydroxybenzophenone (3-BC).

UV-filtrene måles også i serum- og urinprøver fra de samme mænd. Dette gøres for at undersøge, hvorvidt niveauerne i sædvæske svarer til de niveauer, der er i andre dele af kroppen. Hvis dette er tilfældet, vil man fremover kunne vurdere niveauerne af UV-filtre i sædvæske blot ved at måle koncentrationen i serum eller urin.

Projektet forløber i 2016-2017
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu