Effekter hos mennesker
Effekter på mennesker
Hormonforstyrrende stoffer er måske en medvirkende årsag til, at stadigt flere mænd i Danmark og udlandet får testikelkræft. Relativt mange danske drenge fødes også med manglende nedstigning af testiklerne i pungen. Endelig har mange danske mænd en dårlig sædkvalitet, hvilket for nogle betyder, at de har svært ved at gøre deres partner gravid.
I starten var fokus på mænd og reproduktion. Nu er forskningen indenfor hormonforstyrrende stoffer langt bredere, og effekter på hjerne, stofskifte, immunforsvar og kvinders reproduktion undersøges også.
Vi mennesker er særligt følsomme over for forstyrrelser i hormonbalancen i bestemte faser af vores liv. Fostre er for eksempel særligt udsatte. Derfor fokuserer mange studier på den gravide kvinde og hendes ufødte barn.
For at blive klogere på, hvordan stofferne påvirker menneskers - og dyrs - helbred, laves der eksperimenter på forsøgsdyr. Primært på mus og rotter. Det giver uvurderlig viden om stoffernes virkningsmekanismer. Og er helt essentielt i forhold til at vurdere stoffernes farlighed.
Se vores aktuelle projekter om hormonforstyrrende stoffer hos mennesker
Vi måler indholdet af kemikalier i danskernes blod og urin
Se vores aktuelle studier om hvordan hormonforstyrrende stoffer virker
Se hvilke projekter der er lavet i CeHoS gennem årene